Om du tränar inför ett maraton är den sista veckan innan tävlingen den viktigaste. Framför allt när det gäller kosten. Träningsmässigt är det rekommenderat att du håller måttlig intensitet och det bästa är att du håller dig till den kost du vanligtvis äter, så länge det är en hälsosam kost. Men eftersom du bör minska lite på träningen veckan innan du ska springa maraton kommer mer energi att lagras i dina muskler. En blandning mellan proteiner, kolhydrater och fett brukar vara det bästa. Skulle du dock ha svårt att få i dig tillräckligt finns det snacks du kan äta då och då, till exempel nötter som är osaltade eller russin.
Dagen innan maraton
Den sista dagen innan du ska springa en längre sträcka är det viktigt att du inte missar några måltider. Du bör också se till att din kropps vätskenivå är okej. Vilket mat som är bäst varierar mellan olika personer. Bästa tipset är att du äter samma kost som du är van med, precis som du gjort dagarna innan. Många anser dock att grönsaker och fiskmaträtter är bäst eftersom det känns lite lättare.
Vissa löpare väljer att ladda upp sig med kolhydrater. Det är ett begrepp som länge funnits inom konditionsidrotten. Det är dock inte nödvändigt. Kort sagt går den metoden ut på att först äta så lite kolhydrater som möjligt och sedan äta så mycket som möjligt några dagar innan tävling, efter ett intensivt träningspass. För dig som bestämt dig för att springa ett maraton är det dock bäst att du håller dig till den mat din kropp är van vid.